![](/media/lib/593/n-termometr-6ede1a03383fb71170be9ec3c13cbb37.jpg)
Szacunki temperatur sprzed 1700 roku pokazują, że już ogrzaliśmy Ziemię o 1,5 stopnia Celsjusza
13 listopada 2024, 11:11Punktem wyjścia dla szacowania poziomu antropogenicznego ocieplenia jest zwykle rok 1850, kiedy na wystarczająco dużą skalę prowadzono wiarygodne pomiary temperatury. Jednak w roku 1850 rewolucja przemysłowa trwała od dawna, więc przyjmując ten rok jako podstawę dla pomiarów, trudno jest mówić o wpływie człowieka na temperatury na Ziemi od czasów preindustrialnych. Andrew Jarvis z Lancaster University i Piers Forster z University of Leeds, wykorzystali rdzenie lodowe z Antarktyki do opracowania nowej osi referencyjnej temperatur w czasach przedprzemysłowych.
Zdążyć przed demencją
12 września 2006, 09:11Zgodnie z wynikami najnowszych badań (Dartmouth Medical School), starsze osoby, które narzekają na swoją pamięć mimo prawidłowych wyników w testach psychologicznych, mogą w rzeczywistości przejawiać pierwsze oznaki demencji.
![© Myukii, Creative Commons](/media/lib/20/1198071723_384894-8904dbbb16c1b6b6c4283103ef5cb3fd.jpeg)
Geny nie wygrywają wyścigów
19 grudnia 2007, 13:38Jeśli ktoś kupuje źrebię championa, nie nabywa równocześnie gwarancji, że również ono będzie triumfować w większości biegów. Ważniejsze od genów są wychowanie, ujeżdżanie i trenowanie. Tylko 10% wygranych można przypisać krwi (Biology Letters).
![](/media/lib/33/szczur-f50f2e1277f2ae4582619ccbc4984e1e.jpg)
Szczury na "tłuszczowym kacu"
14 sierpnia 2009, 06:15Wystarczy zaledwie kilka dni stosowania diety wysokotłuszczowej, by w organizmie doszło do poważnych zmian w fizjologii i zachowaniu - udowodnili naukowcy z Uniwersytetu Cambridge.
![](/media/lib/71/gazy-8cb4f0f1cd1a6c9055b6919fcee4f27b.jpg)
Para wodna ważna, dwutlenek węgla ważniejszy
21 października 2010, 10:55Para wodna ma kolosalny wpływ na efekt cieplarniany, jednak najnowsze badania wykazały, że to dwutlenek węgla kontroluje temperaturę na Ziemi. Andrew Lacis i jego koledzy z należącego do NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) szczegółowo zbadali efekt cieplarniany i określili rolę poszczególnych gazów w jego występowaniu.
![](/media/lib/118/n-komar-w-czasie-deszczu-2fdff0b727117af1071f59d5604cb4f1.jpg)
Człowiek by nie przeżył, komar tak
5 czerwca 2012, 09:24Komary mogą bez uszczerbku na zdrowiu latać w deszczu dzięki swojej niewielkiej masie ciała i wytrzymałemu egzoszkieletowi.
![](/media/lib/169/n-strumienmagellaniczny-9ad91f764f2eb330415b83b267edcd54.jpg)
Poznaliśmy pochodzenie Strumienia Magellanicznego
9 sierpnia 2013, 12:00Dzięki Teleskopowi Hubble'a udało się w końcu określić źródło Strumienia Magellanicznego. To odkryty przed 40 laty strumień HVC (chmura o dużej prędkości) łączący Wielki i Mały Obłok Magellana
![](/media/lib/206/n-google-glass-51672e9de61af9d682b46ea8e84c5e53.jpg)
Opisano pierwszy przypadek uzależnienia od Sieci przez Google Glass
15 października 2014, 10:08Specjaliści opisali przypadek pacjenta z uzależnieniem od Internetu wywołanym korzystaniem z Google Glass.
![](/media/lib/250/n-0855-b132deeedf92fb27836d0b81d9aea9d7.jpg)
Woda na brązowym karle
7 lipca 2016, 10:21Brązowy karzeł WISE 0855 został odkryty przed dwoma laty i od razu wzbudził zainteresowanie astronomów. Znajduje się on w odległości zaledwie 7,2 roku świetlnego od Ziemi i jest najchłodniejszym tego typu obiektem
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.